Główny Windows 10 Wyłącz dostęp aplikacji do informacji o koncie w systemie Windows 10

Wyłącz dostęp aplikacji do informacji o koncie w systemie Windows 10



Zostaw odpowiedź

W systemie Windows 10 informacje o koncie użytkownika są częścią danych prywatności, które można kontrolować za pomocą aplikacji Ustawienia. Użytkownik może odebrać lub przyznać uprawnienia dostępu aplikacjom i użytkownikom do tych danych. Najnowsze kompilacje systemu Windows 10 można skonfigurować tak, aby zezwalały aplikacjom na dostęp do ich nazwy, obrazu i innych informacji o koncie dla wszystkich zainstalowanych aplikacji i samego systemu operacyjnego. Tylko jeśli jest to dozwolone, system operacyjny i zainstalowane aplikacje będą mogły korzystać z informacji o koncie użytkownika.

Reklama

czy możesz używać groupme bez numeru telefonu?

Począwszy od wersji 17063 systemu Windows 10, system operacyjny ma szereg nowych opcji w obszarze Prywatność. Obejmują one możliwość kontrolowania uprawnień użytkowania dla Twojego Biblioteka / foldery danych , mikrofon , kalendarz , i więcej. Jedna z nowych opcji umożliwia zarządzanie uprawnieniami dostępu do informacji o koncie. Użytkownik może całkowicie odwołać dostęp dla niektórych aplikacji lub całego systemu operacyjnego.

Gdy wyłączysz dostęp do informacji o koncie w całym systemie operacyjnym, zostanie on automatycznie wyłączony również dla wszystkich aplikacji. Po włączeniu umożliwia użytkownikom wyłączenie uprawnień dostępu do informacji o koncie dla poszczególnych aplikacji.

W nowoczesnych wersjach systemu Windows zwykle masz kilka kont systemowych dla różnych usług i wewnętrznych zadań systemu Windows, a także ukryte konto administratora i konto osobiste. Dla każdego konta użytkownika system Windows 10 utworzy oddzielny profil użytkownika. Profil użytkownika to zestaw plików i folderów do przechowywania wszystkich osobistych preferencji, ustawień aplikacji, dokumentów i innych danych. Każde konto użytkownika ma powiązany profil użytkownika. Zwykle jest przechowywany w folderze C: Users Nazwa użytkownika i zawiera wiele podfolderów, takich jak Pulpit, Dokumenty, Pobrane itp., A także ukryte foldery, takie jak AppData, które przechowują ustawienia różnych funkcji systemu Windows i zainstalowanych aplikacji.

Aplikacje ze sklepu mogą używać Twojej nazwy użytkownika, zdjęcia i innych danych konta. Możesz zarządzać dostępem aplikacji do tych informacji, wykonując poniższe czynności.

Aby wyłączyć dostęp do informacji o koncie w systemie Windows 10 wykonaj następujące czynności.

  1. Otworzyć Aplikacja Ustawienia .
  2. Iść doPrywatność-Informacje o koncie.
  3. Po prawej stronie kliknij przyciskZmianapodZezwól na dostęp do informacji o koncie na tym urządzeniu.
  4. W następnym oknie dialogowym wyłącz opcję przełączania.

Spowoduje to wyłączenie dostępu do informacji o koncie w systemie Windows 10 dla systemu operacyjnego i aplikacji. Windows 10 nie będzie już mógł z niego korzystać. Żadna z zainstalowanych aplikacji nie będzie w stanie przetworzyć tych informacji.

Zamiast tego możesz dostosować uprawnienia dostępu do aplikacji dla poszczególnych aplikacji.

Wyłącz dostęp aplikacji do informacji o koncie w systemie Windows 10

Uwaga: zakłada się, że włączyłeś dostęp do informacji o koncie za pomocą opcji opisanej powyżej w sekcji Informacje o koncie. Dlatego użytkownicy będą mogli wyłączać lub włączać dostęp do informacji o koncie dla zainstalowanych aplikacji.

Istnieje specjalna opcja przełączania, która umożliwia szybkie wyłączenie lub włączenie dostępu do informacji o koncie dla wszystkich aplikacji jednocześnie. W przeciwieństwie do opcji opisanej powyżej, nie blokuje to systemowi operacyjnemu korzystania z informacji o koncie.

Aby wyłączyć dostęp aplikacji do informacji o koncie w systemie Windows 10 wykonaj następujące czynności.

  1. Otworzyć Aplikacja Ustawienia .
  2. Iść doPrywatność-Informacje o koncie.
  3. Po prawej stronie wyłącz przełącznik podZezwala aplikacjom na dostęp do informacji o Twoim koncie. Gdy dostęp jest dozwolony dla systemu operacyjnego, jak opisano powyżej, wszystkie aplikacje domyślnie uzyskują uprawnienia dostępu.
  4. Na poniższej liście możesz indywidualnie kontrolować dostęp do informacji o koncie dla niektórych aplikacji. Każda wymieniona aplikacja ma własną opcję przełączania, którą można włączyć lub wyłączyć.

Skończyłeś.

Ciekawe artykuły:

Otóż ​​to.

Ciekawe Artykuły

Wybór Redakcji

Jak pozbyć się mojej sztucznej inteligencji w Snapchacie
Jak pozbyć się mojej sztucznej inteligencji w Snapchacie
Chociaż technologia ma wiele zalet, prawdopodobnie chcesz, aby Twoi prawdziwi przyjaciele byli na szczycie czatu na Snapchacie. Jednak zamiast tego platforma przypięła tam My AI. Na szczęście istnieją sposoby, aby przywrócić przyjaciół
Archiwa tagu: Windows 10 Lean
Archiwa tagu: Windows 10 Lean
Zmień folder wirtualnych dysków twardych Hyper-V w systemie Windows 10
Zmień folder wirtualnych dysków twardych Hyper-V w systemie Windows 10
Możesz zmienić folder używany do przechowywania dysków wirtualnych dla maszyn wirtualnych Hyper-V w systemie Windows 10. Pliki dysków wirtualnych to największe pliki maszyny wirtualnej.
Jak uzyskać zweryfikowany znacznik wyboru (dawniej koronę) w TikTok
Jak uzyskać zweryfikowany znacznik wyboru (dawniej koronę) w TikTok
Jeśli spędziłeś trochę czasu na TikTok, być może zauważyłeś, że mała ikona korony, która była na profilach niektórych użytkowników, teraz zniknęła. To dlatego, że te korony zostały zastąpione zweryfikowanymi znacznikami, takimi jak
Jak włączyć podświetlenie klawiatury w laptopie HP
Jak włączyć podświetlenie klawiatury w laptopie HP
Podświetlenie klawiatury to świetny sposób na korzystanie z laptopa HP w ciemności, a jego włączenie jest łatwe. Wystarczy przełączyć go za pomocą dedykowanego klawisza podświetlenia. Oto jak to się robi.
Jak otworzyć nowe okno aplikacji komputerowej z ekranu Start
Jak otworzyć nowe okno aplikacji komputerowej z ekranu Start
W systemie Windows 8 za każdym razem, gdy uruchamiasz drugą instancję (nowe okno) już uruchomionej aplikacji komputerowej, na ekranie startowym nie jest uruchamiana nowa instancja tej aplikacji. Po prostu przełącza się do już uruchomionego okna aplikacji komputerowej. Może to być bardzo denerwujące. Aby otworzyć inne okno tego samego programu, musisz
Jak wyciszyć się w Apex Legends
Jak wyciszyć się w Apex Legends
Apex Legends to popularna gra zespołowa dla wielu graczy, w którą możesz grać ze znajomymi lub przypadkowymi osobami. Ponieważ praca zespołowa jest niezwykle ważną częścią tej gry, komunikacja z kolegami z drużyny jest niezbędna.