Główny Tik Tok Jak zablokować kogoś na TikTok

Jak zablokować kogoś na TikTok



Pomimo dość surowych zasad dotyczących treści i komunikacji, TikTok nie jest odporny na nadużycia. W rzeczywistości kilka zarzutów karnych zostało podniesionych w związku z wykorzystywaniem nieletnich użytkowników. A smutnym faktem jest to, że zawsze znajdą się umysły przestępcze, które będą próbowały wykorzystać zabawną i pełną dobrych intencji sieć społecznościową.

Jak zablokować kogoś na TikTok

Nawet zastraszanie w Internecie może łamać serce, mimo że zwykle nie ma w tym nic przestępczego. Nie powinieneś więc zastanawiać się dwa razy nad blokowaniem i zgłaszaniem użytkownika, który sprawia ci trudność. Czytaj dalej, aby dowiedzieć się, jak to zrobić.

Blokowanie ludzi na TikTok

Nie ma zbyt wiele do blokowania lub zgłaszania użytkownika na TikTok – działania są prawie takie same, jak w przypadku większości innych platform społecznościowych. Niemniej jednak opłaca się dokładnie przyjrzeć wymaganym krokom.

Krok 1

Uruchom aplikację i znajdź osobę, którą chcesz zablokować. Wspaniałą rzeczą jest to, że nie musisz podążać za osobą, aby zainicjować blok.

profil

Gdy zobaczysz wpis tej osoby, dotknij jej nazwy użytkownika i wybierz trzy poziome kropki w prawym górnym rogu ekranu.

jak wysłać komuś na niezgodę bez dodawania go

Krok 2

Gdy to zrobisz, pojawi się wyskakujące okienko z większą liczbą działań. Stuknij przycisk Zablokuj pod różnymi opcjami udostępniania i gotowe.

dzielić

Możesz również zgłosić użytkownika tutaj. Stuknij w przycisk Zgłoś, a TikTok przeniesie Cię do okna Wybierz przyczynę. Przed przesłaniem musisz zaznaczyć kilka pól, ale menu są intuicyjne i przyjazne dla użytkownika, więc zgłoszenie kogoś nie powinno zająć więcej niż minutę.

Ważne notatki

TikTok informuje, że raport został wysłany za pomocą małego powiadomienia. Jednak nadal nie jest jasne, czy otrzymasz informację zwrotną po tym, jak platforma przetworzy Twoją prośbę. Na przykład coś takiego jak e-mail z informacją, że osoba, która podszywa się pod Ciebie, została zbanowana na platformie. Jeśli masz z tym jakieś doświadczenia, podziel się nimi w sekcji komentarzy poniżej.

Z drugiej strony użytkownik zostaje natychmiast zablokowany, a treści z profilu znikają. Platforma rejestruje Twoje preferencje i nie zobaczysz postów tego użytkownika w kanale. Dodatkowo istnieje możliwość zarządzania blokami.

Jak zarządzać zablokowanymi użytkownikami w TikTok

Aby zobaczyć zablokowanych użytkowników i być może cofnąć akcję, dotknij ikony „Ja” w prawym dolnym rogu ekranu. Następnie naciśnij trzy poziome kropki, aby uzyskać dostęp do menu „Więcej”.

prywatność i ustawienia

Wybierz Prywatność i bezpieczeństwo w zakładce Konto i przesuń palcem w dół w następnym oknie. Dotknij Twojej listy zablokowanych na dole strony i dotknij przycisku Odblokuj, jeśli dana osoba już nie zasługuje na to, by tam być.

Lista zablokowanych

Mając to na uwadze, w oknie Prywatność i bezpieczeństwo jest coś więcej niż tylko lista zablokowanych użytkowników. Sprawdź, jak chronić swój profil przed mową nienawiści, prześladowcami online i jawnymi przestępcami cyfrowymi.

Poprawianie funkcji bezpieczeństwa TikTok

Warto zauważyć, że opcje i menu bezpieczeństwa znajdują się w oknie Prywatność i bezpieczeństwo. Ponieważ już wiesz, jak się tam dostać, nie będziemy powtarzać kroków.

W każdym razie istnieje siedem różnych opcji filtrowania otrzymywanych treści, a inni mogą to zobaczyć. Po pierwsze, istnieje menu, które pozwala ograniczyć komentarze do twoich postów i uniemożliwić innym kontaktowanie się z tobą. Domyślnie obie funkcje są ustawione na Wszyscy, chociaż ustawiasz je na Znajomi lub całkowicie je wyłączasz.

To samo dotyczy reakcji TikTok, ale fajną rzeczą jest to, że możesz ograniczyć użytkowników, którzy mogą wysyłać Ci wiadomości tylko do znajomych. Aplikacja powinna być ustawiona w ten sposób od samego początku, a także możesz całkowicie wyłączyć wiadomości.

prywatność i ochrona

Dostępne są opcje informowania innych, które filmy Ci się podobają, ustawiania filtrów komentarzy i zezwalania na pobieranie Twoich filmów. Obraźliwe i spamerskie komentarze są automatycznie filtrowane, ale istnieje przycisk wyłączający tę funkcję. Możesz także filtrować komentarze na podstawie określonych słów kluczowych.

niezgoda jak zgłosić użytkownika

Obie te funkcje są bardzo przydatne dla konta TikTok Twojego dziecka oraz jeśli korzystasz z platformy do marketingu i promocji.

Inne rzeczy, które możesz zgłosić

Funkcje bezpieczeństwa na uboczu; powinieneś wiedzieć, że istnieje również opcja blokowania lub zgłaszania indywidualnych komentarzy, filmów, a także wiadomości na czacie.

Aby zgłosić komentarz, dotknij pola czatu po prawej stronie w oknie podglądu wideo. Przesuń komentarze, a następnie dotknij i przytrzymaj ten, który chcesz zgłosić. Gdy pojawi się wyskakujące okienko, klikniesz Zgłoś i wyjaśnij przyczyny. Jeśli chcesz zgłosić sam film, dotknij ikony strzałki w prawym dolnym rogu ekranu i wybierz Zgłoś.

Zgłaszanie pojedynczych wiadomości na czacie jest podobne do blokowania/zgłaszania użytkowników. Gdy znajdziesz się na czacie, naciśnij trzy poziome kropki i wybierz Zgłoś lub Zablokuj. A jeśli użytkownik jest naprawdę niegrzeczny, nie wahaj się zrobić obu.

Często Zadawane Pytania

Czy TikTok powiadomi użytkownika, jeśli go zablokuję?

Nie. TikTok nie przekazuje drugiej osobie żadnych powiadomień ani wskaźników, że je zablokowałeś. Zobaczą tylko, że nie mogą już wysyłać Ci wiadomości i nie mogą już przeglądać Twoich treści.

Jeśli jednak zdecydujesz się odblokować użytkownika w późniejszym terminie, będziesz musiał ponownie nacisnąć przycisk „Obserwuj” na jego profilu, aby wysłać prośbę o obserwację. To całkiem dobra wskazówka, że ​​coś jest nie tak i możesz być przygotowany na odpowiadanie na pytania.

Ostateczny blok TikTok

Bez wątpienia sieci społecznościowe, takie jak TikTok, pozostaną z nami i zawsze znajdą się ludzie, którzy będą szukać sposobów na ich nadużycie. Dlatego ważne jest, aby mądrze korzystać z platformy i starać się, aby wszystko było jak najbardziej prywatne i zabawne.

Kto przeszkadza Ci w TikTok? Czy już je zablokowałeś? Podziel się swoimi doświadczeniami z resztą społeczności TechJunkie w sekcji komentarzy poniżej.

Ciekawe Artykuły

Wybór Redakcji

Jak pozbyć się mojej sztucznej inteligencji w Snapchacie
Jak pozbyć się mojej sztucznej inteligencji w Snapchacie
Chociaż technologia ma wiele zalet, prawdopodobnie chcesz, aby Twoi prawdziwi przyjaciele byli na szczycie czatu na Snapchacie. Jednak zamiast tego platforma przypięła tam My AI. Na szczęście istnieją sposoby, aby przywrócić przyjaciół
Archiwa tagu: Windows 10 Lean
Archiwa tagu: Windows 10 Lean
Zmień folder wirtualnych dysków twardych Hyper-V w systemie Windows 10
Zmień folder wirtualnych dysków twardych Hyper-V w systemie Windows 10
Możesz zmienić folder używany do przechowywania dysków wirtualnych dla maszyn wirtualnych Hyper-V w systemie Windows 10. Pliki dysków wirtualnych to największe pliki maszyny wirtualnej.
Jak uzyskać zweryfikowany znacznik wyboru (dawniej koronę) w TikTok
Jak uzyskać zweryfikowany znacznik wyboru (dawniej koronę) w TikTok
Jeśli spędziłeś trochę czasu na TikTok, być może zauważyłeś, że mała ikona korony, która była na profilach niektórych użytkowników, teraz zniknęła. To dlatego, że te korony zostały zastąpione zweryfikowanymi znacznikami, takimi jak
Jak włączyć podświetlenie klawiatury w laptopie HP
Jak włączyć podświetlenie klawiatury w laptopie HP
Podświetlenie klawiatury to świetny sposób na korzystanie z laptopa HP w ciemności, a jego włączenie jest łatwe. Wystarczy przełączyć go za pomocą dedykowanego klawisza podświetlenia. Oto jak to się robi.
Jak otworzyć nowe okno aplikacji komputerowej z ekranu Start
Jak otworzyć nowe okno aplikacji komputerowej z ekranu Start
W systemie Windows 8 za każdym razem, gdy uruchamiasz drugą instancję (nowe okno) już uruchomionej aplikacji komputerowej, na ekranie startowym nie jest uruchamiana nowa instancja tej aplikacji. Po prostu przełącza się do już uruchomionego okna aplikacji komputerowej. Może to być bardzo denerwujące. Aby otworzyć inne okno tego samego programu, musisz
Jak wyciszyć się w Apex Legends
Jak wyciszyć się w Apex Legends
Apex Legends to popularna gra zespołowa dla wielu graczy, w którą możesz grać ze znajomymi lub przypadkowymi osobami. Ponieważ praca zespołowa jest niezwykle ważną częścią tej gry, komunikacja z kolegami z drużyny jest niezbędna.