Główny Facebook Jak często aktualizują się znajomi z Facebooka w pobliżu?

Jak często aktualizują się znajomi z Facebooka w pobliżu?



Podobnie jak wiele innych platform mediów społecznościowych, Facebook ma funkcję, która śledzi lokalizację Twoich znajomych i informuje Cię, jeśli którykolwiek z nich znajduje się w pobliżu Twojej aktualnej lokalizacji. Ta funkcja nosi nazwę Znajomi w pobliżu.

jak się dowiedzieć, czy mój telefon jest odblokowany
Jak często aktualizują się znajomi z Facebooka w pobliżu?

Wprowadzony na rynek w 2012 roku był jedną z pierwszych tego typu funkcji. Pierwotnie pokazywał tylko listę znajomych, którzy są blisko ciebie i odległość między wami. W 2018 r. funkcja Znajomi w pobliżu została przeprojektowana, aby przypominać Snap Mapę Snapchata – mapę, która wskazuje lokalizacje Twoich znajomych w dowolnym momencie.

Jednak niektórzy użytkownicy zauważyli, że ich lokalizacja lub lokalizacja ich znajomych pokazana na mapie nie zawsze jest aktualna. Podczas gdy w niektórych przypadkach lokalizacja jest dokładna, w innych znacznik czasu wskazuje, że lokalizacja została ostatnio zaktualizowana kilka minut lub wcześniej.

To wywołało częste pytanie – jak często aktualizują się Znajomi w pobliżu?

bliscy przyjaciele

Jak często aktualizowana jest Twoja lokalizacja?

Facebook wykorzystuje kombinację technologii internetowych – Wi-Fi, GSM, 3G i GPS – do określania Twojej dokładnej lokalizacji i przesyłania tych informacji do aplikacji. Dopóki masz stabilne połączenie internetowe, lokalizacja Twoich znajomych w pobliżu powinna być aktualizowana przez cały czas. Co więcej, im wyższa jakość połączenia internetowego, tym dokładniejsza lokalizacja przypisuje telefonowi Facebooka.

Z reguły istnieją dwa możliwe powody, dla których lokalizacja Twoich znajomych w pobliżu może być nieaktualna.

Po pierwsze, jeśli Twój telefon nie ma dostępu do Internetu, Facebook nie może wiedzieć, gdzie jesteś. W związku z tym Twoja ostatnia znana lokalizacja zostanie wyświetlona z sygnaturą czasową wskazującą, kiedy ta lokalizacja została zarejestrowana. Po drugie, możesz ręcznie wyłączyć śledzenie lokalizacji, w którym to przypadku – znowu – Twoi znajomi będą mogli zobaczyć tylko ostatnią lokalizację zarejestrowaną przed wyłączeniem przyszłości.

Czy funkcja Znajomi w pobliżu jest włączona automatycznie?

Chociaż Facebook nie jest do końca znany z poszanowania prywatności swoich użytkowników, w świetle ostatnich skandali muszą zachować twarz, więc wydają się być bardziej ostrożni z danymi swoich użytkowników. W związku z tym funkcja Znajomi w pobliżu jest funkcją dobrowolną. Aby z niego skorzystać, musisz włączyć usługi lokalizacji na swoim iPhonie lub smartfonie z systemem Android.

Jeśli korzystasz z Facebooka na iPhonie, oto, co musisz zrobić:

  1. Na ekranie głównym dotknij Ustawienia.
  2. W menu Ustawienia dotknij Prywatność.
  3. Stuknij w Usługi lokalizacyjne i włącz przełącznik.

Oto jak to zrobić na urządzeniach z Androidem:

  1. Stuknij ikonę Ustawienia na ekranie głównym lub w szufladzie aplikacji.
  2. W menu Ustawienia przewiń w dół i dotknij Aplikacje (lub Aplikacje).
  3. Przewiń listę zainstalowanych aplikacji, znajdź Facebooka i dotknij go.
  4. W sekcji Uprawnienia dotknij opcji Lokalizacja i przełącz przełącznik na włączony.

Oczywiście, jeśli w dowolnym momencie zechcesz przestać udostępniać swoją lokalizację, możesz powtórzyć te czynności dla swojego urządzenia i ponownie wyłączyć przełącznik obok Usługi lokalizacyjne.

Czy należy włączyć lokalizację w tle na Androidzie?

Po włączeniu usług lokalizacji użytkownicy Androida mogą również zezwolić Facebookowi na śledzenie ich lokalizacji, nawet gdy aplikacja jest wyłączona. Jeśli chcesz dać Facebookowi dostęp do tych informacji, oto, co musisz zrobić, aby włączyć tę funkcję:

  1. Stuknij ikonę Ustawienia (hamburger) w aplikacji Facebook.
  2. Przejdź do Ustawienia i prywatność.
  3. Wybierz Skróty prywatności, a następnie dotknij Zarządzaj ustawieniami lokalizacji.
  4. Włącz przełącznik obok opcji Lokalizacja w tle.

Podobnie jak w przypadku usług lokalizacyjnych, możesz wyłączyć lokalizację w tle, przełączając przełącznik z powrotem do pozycji wyłączonej.

Jak korzystać z funkcji znajomych w pobliżu Nearby

Aby uzyskać dostęp do funkcji Znajomi w pobliżu, wykonaj następujące czynności:

  1. Otwórz aplikację Facebook na swoim telefonie.
  2. Stuknij ikonę Ustawienia (hamburger) w prawym górnym rogu.
  3. Przewiń listę i dotknij Znajomi w pobliżu.

Jeśli masz już włączone usługi lokalizacyjne, zostaniesz przeniesiony bezpośrednio na mapę. Jeśli nie, wybierz Znajomi z menu rozwijanego na następnej stronie, aby umożliwić znajomym zobaczenie Twojej lokalizacji.

Ponieważ opcja Znajomi w pobliżu jest ulicą dwukierunkową, jeśli pozostawisz zaznaczenie jako Tylko ja i uniemożliwisz innym zobaczenie Twojej lokalizacji, nie będziesz mógł z niej korzystać.

przyjaciele w pobliżu fb

Słowo o historii lokalizacji

Jeśli włączysz udostępnianie lokalizacji, Facebook automatycznie zapisze każdą rejestrowaną lokalizację i zapisze ją w historii lokalizacji. Zasadniczo oznacza to, że Facebook będzie miał pełny cyfrowy zapis wszystkich miejsc, w których korzystałeś z aplikacji (lub, co gorsza, wszystkich miejsc, które kiedykolwiek odwiedziłeś, jeśli włączysz lokalizację w tle).

Chociaż pomysł, aby ktoś śledził każdy Twój krok, jest nieco przerażający, na szczęście możesz jednocześnie usuwać pojedyncze elementy z historii lokalizacji, a także całą historię. Musisz jednak pamiętać, aby robić to regularnie, jeśli nie chcesz ryzykować, że te informacje dostaną się w niepowołane ręce.

Ciekawe Artykuły

Wybór Redakcji

Jak pozbyć się mojej sztucznej inteligencji w Snapchacie
Jak pozbyć się mojej sztucznej inteligencji w Snapchacie
Chociaż technologia ma wiele zalet, prawdopodobnie chcesz, aby Twoi prawdziwi przyjaciele byli na szczycie czatu na Snapchacie. Jednak zamiast tego platforma przypięła tam My AI. Na szczęście istnieją sposoby, aby przywrócić przyjaciół
Archiwa tagu: Windows 10 Lean
Archiwa tagu: Windows 10 Lean
Zmień folder wirtualnych dysków twardych Hyper-V w systemie Windows 10
Zmień folder wirtualnych dysków twardych Hyper-V w systemie Windows 10
Możesz zmienić folder używany do przechowywania dysków wirtualnych dla maszyn wirtualnych Hyper-V w systemie Windows 10. Pliki dysków wirtualnych to największe pliki maszyny wirtualnej.
Jak uzyskać zweryfikowany znacznik wyboru (dawniej koronę) w TikTok
Jak uzyskać zweryfikowany znacznik wyboru (dawniej koronę) w TikTok
Jeśli spędziłeś trochę czasu na TikTok, być może zauważyłeś, że mała ikona korony, która była na profilach niektórych użytkowników, teraz zniknęła. To dlatego, że te korony zostały zastąpione zweryfikowanymi znacznikami, takimi jak
Jak włączyć podświetlenie klawiatury w laptopie HP
Jak włączyć podświetlenie klawiatury w laptopie HP
Podświetlenie klawiatury to świetny sposób na korzystanie z laptopa HP w ciemności, a jego włączenie jest łatwe. Wystarczy przełączyć go za pomocą dedykowanego klawisza podświetlenia. Oto jak to się robi.
Jak otworzyć nowe okno aplikacji komputerowej z ekranu Start
Jak otworzyć nowe okno aplikacji komputerowej z ekranu Start
W systemie Windows 8 za każdym razem, gdy uruchamiasz drugą instancję (nowe okno) już uruchomionej aplikacji komputerowej, na ekranie startowym nie jest uruchamiana nowa instancja tej aplikacji. Po prostu przełącza się do już uruchomionego okna aplikacji komputerowej. Może to być bardzo denerwujące. Aby otworzyć inne okno tego samego programu, musisz
Jak wyciszyć się w Apex Legends
Jak wyciszyć się w Apex Legends
Apex Legends to popularna gra zespołowa dla wielu graczy, w którą możesz grać ze znajomymi lub przypadkowymi osobami. Ponieważ praca zespołowa jest niezwykle ważną częścią tej gry, komunikacja z kolegami z drużyny jest niezbędna.