Główny Windows 10 Jak poprawnie usunąć konto użytkownika w systemie Windows 10

Jak poprawnie usunąć konto użytkownika w systemie Windows 10



W systemie Windows 10 istnieje wiele sposobów usunięcia konta użytkownika. Niektóre z nich nie powinny być używane, jeśli nie chcesz skończyć z niepotrzebnymi plikami i niewłaściwymi uprawnieniami pozostawionymi w systemie plików. Wręcz przeciwnie, jeśli chcesz zostawić pliki, ale usunąć tylko konto, możesz skorzystać z innych metod. Zobaczmy, jak należy to zrobić poprawnie w obu przypadkach.

Reklama


Windows 10 zawiera szereg narzędzi, które pozwalają użytkownikowi z uprawnieniami administratora na usunięcie konta innego użytkownika. Po wykonaniu tej czynności możesz pozostawić pliki w profilu użytkownika nienaruszone i usunąć tylko konto.

Usuń konto, ale zachowaj jego pliki i dane
Jedną z dobrze znanych opcji usuwania konta użytkownika jest narzędzie do zarządzania komputerem. Możesz kliknąć prawym przyciskiem myszy Ten komputer w Eksploratorze plików i otworzyć element Zarządzaj z menu kontekstowego. Zapewnia następujący interfejs użytkownika:windows-manage-2-delete-user

Przedstawiona powyżej konsola Microsoft Management Console (MMC) istnieje od systemu Windows 2000 i umożliwia zarządzanie kontami użytkowników. Jednak po usunięciu konta przy jego użyciu wszystkie dane związane z kontem nie zostaną usunięte.

Podobnie, jeśli używasz klasycznego narzędzia „Konta użytkowników”, dane w profilu użytkownika są pozostawione.

Ta metoda polega na naciśnięciu Win + R, aby otworzyć okno dialogowe Uruchom w systemie Windows 10 i wpisaniu następującego tekstu w polu Uruchom

automatycznie przesyłaj wiadomości tekstowe na e-mail
netplwiz.exe

Pojawi się następujące okno:

Możesz go użyć do usunięcia konta z listy:

Konto usunięte przy użyciu tej metody spowoduje również, że dane w profilu pozostaną na dysku.

Zamiast tego możesz zrobić coś odwrotnego, tj. Usunąć wszystko związane z kontem, w tym powiązane dokumenty, ustawienia aplikacji i klucze rejestru. W tym celu nie należy używać MMC ani netplwiz.

Użyj następującej metody.

Usuń konto wraz z plikami i danymi
Otwórz aplikację Ustawienia i przejdź do Konta -> Rodzina i inne osoby:

Kliknij żądane konto na liście i wybierz „Usuń” pod jego nazwą:

Po wyświetleniu monitu zgódź się na usunięcie powiązanych danych:

Spowoduje to usunięcie wszystkiego.

Otóż ​​to.

Ciekawe Artykuły

Wybór Redakcji

Jak pozbyć się mojej sztucznej inteligencji w Snapchacie
Jak pozbyć się mojej sztucznej inteligencji w Snapchacie
Chociaż technologia ma wiele zalet, prawdopodobnie chcesz, aby Twoi prawdziwi przyjaciele byli na szczycie czatu na Snapchacie. Jednak zamiast tego platforma przypięła tam My AI. Na szczęście istnieją sposoby, aby przywrócić przyjaciół
Archiwa tagu: Windows 10 Lean
Archiwa tagu: Windows 10 Lean
Zmień folder wirtualnych dysków twardych Hyper-V w systemie Windows 10
Zmień folder wirtualnych dysków twardych Hyper-V w systemie Windows 10
Możesz zmienić folder używany do przechowywania dysków wirtualnych dla maszyn wirtualnych Hyper-V w systemie Windows 10. Pliki dysków wirtualnych to największe pliki maszyny wirtualnej.
Jak uzyskać zweryfikowany znacznik wyboru (dawniej koronę) w TikTok
Jak uzyskać zweryfikowany znacznik wyboru (dawniej koronę) w TikTok
Jeśli spędziłeś trochę czasu na TikTok, być może zauważyłeś, że mała ikona korony, która była na profilach niektórych użytkowników, teraz zniknęła. To dlatego, że te korony zostały zastąpione zweryfikowanymi znacznikami, takimi jak
Jak włączyć podświetlenie klawiatury w laptopie HP
Jak włączyć podświetlenie klawiatury w laptopie HP
Podświetlenie klawiatury to świetny sposób na korzystanie z laptopa HP w ciemności, a jego włączenie jest łatwe. Wystarczy przełączyć go za pomocą dedykowanego klawisza podświetlenia. Oto jak to się robi.
Jak otworzyć nowe okno aplikacji komputerowej z ekranu Start
Jak otworzyć nowe okno aplikacji komputerowej z ekranu Start
W systemie Windows 8 za każdym razem, gdy uruchamiasz drugą instancję (nowe okno) już uruchomionej aplikacji komputerowej, na ekranie startowym nie jest uruchamiana nowa instancja tej aplikacji. Po prostu przełącza się do już uruchomionego okna aplikacji komputerowej. Może to być bardzo denerwujące. Aby otworzyć inne okno tego samego programu, musisz
Jak wyciszyć się w Apex Legends
Jak wyciszyć się w Apex Legends
Apex Legends to popularna gra zespołowa dla wielu graczy, w którą możesz grać ze znajomymi lub przypadkowymi osobami. Ponieważ praca zespołowa jest niezwykle ważną częścią tej gry, komunikacja z kolegami z drużyny jest niezbędna.