Główny Urządzenia Jak sprawdzić, kto ma dostęp do arkusza kalkulacyjnego w Arkuszach Google

Jak sprawdzić, kto ma dostęp do arkusza kalkulacyjnego w Arkuszach Google



Łatwo zapomnieć, kto ma dostęp do Arkusza Google, jeśli korzysta z niego wiele osób. Być może udostępniałeś arkusz kalkulacyjny kilka razy, a teraz masz problemy z zapamiętaniem, kto miał uprawnienia do korzystania z niego.

Jak sprawdzić, kto ma dostęp do arkusza kalkulacyjnego w Arkuszach Google

Zarządzanie Arkuszami Google i wiedza o tym, kto ma do nich dostęp, jest ważne. Ale proces robienia tego jest w rzeczywistości dość prosty. Czytaj dalej, aby dowiedzieć się, jak to się robi.

Jak sprawdzić, kto ma dostęp do Arkuszy Google

Istnieje prosty sposób na ręczne sprawdzenie, kto ma dostęp do Twojego Arkusza Google. Aby to zrobić, wykonaj następujące czynności:

  1. Najpierw otwórz arkusz, którego potrzebujesz.
  2. Następnie kliknij Panel aktywności .
  3. Po lewej stronie zobaczysz trend dotyczący przeglądających lub trend komentarzy. Teraz kliknij na to.

Notatka : Upewnij się, że korzystasz z konta firmowego, a nie prywatnego. Mając konto prywatne, nie będziesz mieć dostępu do Panelu aktywności.

Ponadto możesz filtrować wyszukiwanie według czasu i zawęzić wyniki. Zobaczmy, jak to zrobić:

  1. Kliknij strzałkę w dół w prawej górnej części arkusza.
  2. Wybierz czas, aby filtrować wyszukiwanie.

Proszę bardzo! Teraz wiesz, kto ma dostęp do Twojego Arkusza Google i kiedy otrzymał pozwolenie. W ten sposób zawsze możesz sprawdzić, czy odpowiednie osoby mogą wyświetlać i edytować Twój Arkusz Google.

Arkusze Google Zobacz, kto ma dostęp

Zezwalanie na tymczasowy dostęp do Arkusza Google

Ograniczenie dostępu do Arkuszy Google może być bardzo przydatne, jeśli nie chcesz, aby klienci korzystali z nich po wykonaniu zadania. Możesz ustawić datę wygaśnięcia lub po prostu zakończyć dostęp do tego konkretnego Arkusza Google. Oto jak:

  1. Otwórz swój Dysk Google
  2. Znajdź arkusz, którego potrzebujesz.
  3. Kliknij go prawym przyciskiem myszy i wybierz Udostępnij.
  4. Teraz wpisz imię i nazwisko osoby, której chcesz udostępnić ten arkusz.
  5. Aby ustawić datę wygaśnięcia, zmień uprawnienia na Może komentować lub Może wyświetlać.
  6. Następnie dotknij Wyślij.

Po wykonaniu tych kroków powinieneś powtórzyć pierwsze trzy kroki. Zobaczysz opcję Zaawansowane u dołu okna. Powinieneś go kliknąć, aby zobaczyć ustawienia udostępniania. Jeśli najedziesz kursorem na ich nazwę, pojawi się stoper. Klikając na niego, możesz ustawić datę ważności.

Włączanie uprawnień do oglądania

Możesz chronić swój Arkusz Google przed zmianą. Chociaż mogłeś przyznać dostęp kilku osobom, możesz nie chcieć, aby zmieniały treść dokumentu. Najprostszym sposobem na to jest przyznanie im tylko uprawnień do przeglądania.

Aby to zrobić, wykonaj następujące kroki:

  1. Otwórz arkusz, który chcesz chronić.
  2. Przejdź do danych i przewiń w dół do chronionych arkuszy i zakresów.
  3. Po prawej stronie arkusza pojawi się pasek.
  4. Teraz kliknij Arkusz i wybierz ten, którego potrzebujesz z menu rozwijanego.
  5. Tutaj musisz kliknąć Ustaw uprawnienia.

Pojawi się okno uprawnień do edycji zakresu. W obszarze Ogranicz, kto może edytować ten zakres kliknij opcję Dostosowane. Dzięki temu możesz zdecydować, kto może edytować ten konkretny arkusz. Usuń zaznaczenie wszystkich osób, których nie chcesz edytować w swoim Arkuszu Google. Kliknij Gotowe, aby zakończyć.

aplikacja, aby zobaczyć, kto ogląda Twoje filmy na Instagramie

Teraz użytkownicy nadal mogą wyświetlać ten Arkusz Google, ale nie będą mogli wprowadzać w nim żadnych zmian.

Ochrona komórek w Arkuszu Google

Alternatywnie możesz także zezwolić na przeglądanie, ale także chronić niektóre komórki lub kolumny. Oto, co musisz zrobić:

  1. Otwórz arkusz.
  2. Wybierz kolumny, które chcesz chronić przed zmianą.
  3. Teraz kliknij Dane, a następnie Chronione arkusze i zakresy.
  4. Po prawej stronie arkusza pojawi się pasek.
  5. Wprowadź opis polecenia, na przykład – Bez edycji.
  6. Następnie kliknij zielony przycisk Ustaw uprawnienia.
  7. Pojawi się wyskakujące okienko. W obszarze Ogranicz, kto może edytować ten zakres wybierz opcję Niestandardowe.
  8. Pozwala to zdecydować, kto może zmieniać komórki.

Jeśli osoba bez uprawnień spróbuje zmienić zawartość komórki, komunikat w Arkuszu poinformuje, że nie może tego zrobić.

Włączanie komentarzy

Czasami potrzebujesz kogoś, kto skomentuje zawartość celi. Ci użytkownicy nie mają automatycznego uprawnienia do tego, ale możesz im udzielić uprawnień. Musisz zrobić z nich komentarz. Aby włączyć użytkownika z tą funkcją, wykonaj następujące kroki:

  1. Otwórz arkusz, przejdź do Plik i kliknij Udostępnij.
  2. Tutaj możesz dodać adresy e-mail osób, którym chcesz udostępnić arkusz.
  3. Po dodaniu osoby po prawej stronie zobaczysz rozwijane menu.
  4. Z tego menu rozwijanego wybierz Komentator.
  5. Na koniec kliknij Wyślij.

Włączanie edycji

Mając uprawnienia do edycji, użytkownicy arkusza mogą zmieniać zawartość komórek. Jako właściciel arkusza musisz zezwolić na to działanie. Kroki są bardzo podobne do tych opisanych powyżej:

  1. Otwórz arkusz, przejdź do Plik i kliknij Udostępnij.
  2. Tutaj możesz dodać adresy e-mail osób, którym chcesz udostępnić arkusz.
  3. Po dodaniu osoby po prawej stronie zobaczysz rozwijane menu.
  4. Z tego menu rozwijanego wybierz Edytor.
  5. Na koniec kliknij Wyślij.

Ograniczanie uprawnień

Arkusz Google to nieocenione narzędzie do przechowywania danych. Od czasu do czasu będziesz musiał podzielić się nim z innymi ludźmi. Jeśli nie pamiętasz, komu udzieliłeś uprawnień do wyświetlania arkusza, zawsze możesz wrócić do tego artykułu, aby uzyskać wskazówki.

Co więcej, nie będziesz mieć problemów, jeśli chcesz chronić swój arkusz przed nieautoryzowanymi zmianami lub jeśli chcesz umożliwić użytkownikom samodzielne wprowadzanie zmian w komórkach. Która z tych funkcji jest dla Ciebie ważniejsza i dlaczego? Powiedz nam w sekcji komentarzy poniżej.

Ciekawe Artykuły

Wybór Redakcji

Jak pozbyć się mojej sztucznej inteligencji w Snapchacie
Jak pozbyć się mojej sztucznej inteligencji w Snapchacie
Chociaż technologia ma wiele zalet, prawdopodobnie chcesz, aby Twoi prawdziwi przyjaciele byli na szczycie czatu na Snapchacie. Jednak zamiast tego platforma przypięła tam My AI. Na szczęście istnieją sposoby, aby przywrócić przyjaciół
Archiwa tagu: Windows 10 Lean
Archiwa tagu: Windows 10 Lean
Zmień folder wirtualnych dysków twardych Hyper-V w systemie Windows 10
Zmień folder wirtualnych dysków twardych Hyper-V w systemie Windows 10
Możesz zmienić folder używany do przechowywania dysków wirtualnych dla maszyn wirtualnych Hyper-V w systemie Windows 10. Pliki dysków wirtualnych to największe pliki maszyny wirtualnej.
Jak uzyskać zweryfikowany znacznik wyboru (dawniej koronę) w TikTok
Jak uzyskać zweryfikowany znacznik wyboru (dawniej koronę) w TikTok
Jeśli spędziłeś trochę czasu na TikTok, być może zauważyłeś, że mała ikona korony, która była na profilach niektórych użytkowników, teraz zniknęła. To dlatego, że te korony zostały zastąpione zweryfikowanymi znacznikami, takimi jak
Jak włączyć podświetlenie klawiatury w laptopie HP
Jak włączyć podświetlenie klawiatury w laptopie HP
Podświetlenie klawiatury to świetny sposób na korzystanie z laptopa HP w ciemności, a jego włączenie jest łatwe. Wystarczy przełączyć go za pomocą dedykowanego klawisza podświetlenia. Oto jak to się robi.
Jak otworzyć nowe okno aplikacji komputerowej z ekranu Start
Jak otworzyć nowe okno aplikacji komputerowej z ekranu Start
W systemie Windows 8 za każdym razem, gdy uruchamiasz drugą instancję (nowe okno) już uruchomionej aplikacji komputerowej, na ekranie startowym nie jest uruchamiana nowa instancja tej aplikacji. Po prostu przełącza się do już uruchomionego okna aplikacji komputerowej. Może to być bardzo denerwujące. Aby otworzyć inne okno tego samego programu, musisz
Jak wyciszyć się w Apex Legends
Jak wyciszyć się w Apex Legends
Apex Legends to popularna gra zespołowa dla wielu graczy, w którą możesz grać ze znajomymi lub przypadkowymi osobami. Ponieważ praca zespołowa jest niezwykle ważną częścią tej gry, komunikacja z kolegami z drużyny jest niezbędna.