Główny Arkusze Google Jak zmienić Arkusze Google z widoku Tylko do edycji

Jak zmienić Arkusze Google z widoku Tylko do edycji



Jeśli jesteś właścicielem określonego pliku w Arkuszach Google, możesz decydować, kto może go zmienić, a kto nie. To jest ważne. Ponieważ przypadkowe zmiany często mogą mieć katastrofalne skutki, gdy masz do czynienia z ważnymi danymi.

Jak zmienić Arkusze Google z widoku Tylko do edycji

Jakość współpracy Arkuszy Google sprawia, że ​​jest świetny, ale gdy zespół jest zbyt duży, większość ludzi ma tylko opcję Tylko wyświetlanie.

Ale dlaczego to ograniczenie miałoby zostać wprowadzone? Jak zmienić opcję Tylko widok, aby edytować? W tym artykule podpowiemy Ci każdy szczegół.

jak blokować numery na sprincie

Jeśli jesteś właścicielem pliku

Jeśli jesteś właścicielem pliku Arkuszy Google, w którym nie masz uprawnień do edycji, problem może być różnorodny. Najbardziej oczywistą przyczyną tej niedogodności jest przypadkowe zalogowanie się na niewłaściwe konto Google. Dlatego przed kontynuowaniem upewnij się, że używasz właściwego konta Google.

Zmień Arkusze Google z widoku Tylko do edycji

Czy używasz właściwej przeglądarki?

Jako produkt Google Arkusze Google są najbardziej zgodne z przeglądarką Chrome. Ale będzie również działać z przeglądarkami Firefox, Internet Explorer, Microsoft Edge i Safari.

Jeśli jesteś przyzwyczajony do innej przeglądarki, Arkusze Google też mogą tam działać, ale nie będą mieć wszystkich funkcji, które mają inne przeglądarki.

Wyczyść pamięć podręczną i pliki cookie

Jeśli jesteś właścicielem pliku Arkuszy i używasz odpowiedniej przeglądarki, co jeszcze może to być? Cóż, wszystkie przeglądarki zapisują określone rodzaje informacji ze stron internetowych w postaci plików cookie i pamięci podręcznej.

Następnie niektóre pliki ulegają uszkodzeniu i najlepiej je wszystkie po prostu wyczyścić. Jeśli używasz sugerowanej przeglądarki dla Arkuszy Google, Chrome, oto jak wyczyścić pamięć podręczną i pliki cookie:

  1. Otwórz Chrome i kliknij trzy pionowe kropki w prawym górnym rogu.

  2. Wybierz Więcej narzędzi, a następnie Wyczyść dane przeglądania.

  3. Następnie musisz wybrać zakres czasu. Jeśli chcesz usunąć wszystko, wybierz Cały czas.

  4. Teraz zaznacz wszystkie pola obok plików cookie i innych danych witryn, a także obrazów i plików w pamięci podręcznej. Kliknij Wyczyść dane.

Ta czynność powinna zapewnić, że masz uprawnienia do edycji własnych plików w Arkuszach Google. Ale jeśli nadal utkniesz w trybie tylko do wyświetlania, możesz poszukać więcej odpowiedzi w oficjalnym dokumencie Dysku Google forum .

Arkusze Google tylko od widoku do edycji

Jeśli nie jesteś właścicielem pliku

Gdy znajdziesz się w trybie Tylko wyświetlanie, nie jesteś właścicielem rzeczy, które są nieco bardziej skomplikowane. Osoba będąca właścicielem pliku prawdopodobnie nigdy nie udzieliła Ci uprawnień do edycji.

Ale inny scenariusz jest taki, że ktoś inny, kto ma uprawnienia do edycji, odwołał Twoje wcześniej posiadane uprawnienia do edycji. Więc co robisz w takiej sytuacji?

Poproś o dostęp z Arkuszy Google

Mimo że Arkusze Google są dostępne na urządzeniach przenośnych, żądanie dostępu do edycji można wykonać tylko z komputera.

Ponadto, mimo że Arkusze Google obsługują pracę nad plikami w trybie offline, musisz być online, aby poprosić o pozwolenie na edycję. Oto, co robisz:

  1. Otwórz plik, który chcesz edytować.

  2. Wybierz opcję Poproś o dostęp do edycji.

  3. Jeśli chcesz, możesz dodać wiadomość osobistą.

  4. Wybierz Wyślij.

Właściciel pliku Arkuszy Google otrzyma natychmiastowe powiadomienie e-mail. Następnie możesz otworzyć plik, aby natychmiast uzyskać dostęp. To wyglądałoby tak:

  1. Właściciel pliku Arkuszy Google musi otworzyć zaawansowane ustawienia udostępniania.
  2. Wybierz swoje imię i nazwisko z listy współpracowników.
  3. I zaznacz opcję Edytor obok swojego imienia i nazwiska.

Mogą również wybrać Ustaw datę wygaśnięcia, jeśli chcą, może to być siedem dni, 30 dni lub nawet dostosować ją.

Jak zmienić Arkusze Google do edycji

Zapytaj bezpośrednio właściciela

Poproszenie o dostęp do edycji pliku w Arkuszach Google to jeden ze sposobów. Jeśli Twój współpracownik jest w biurze, proszenie go bezpośrednio, zamiast czekać, aż przeczyta powiadomienie e-mail, może wydawać się szybsze.

To samo dzieje się, gdy nie jest to współpraca w miejscu pracy, a dzwonienie do kogoś wydaje się być skrótem. Jeśli nie wiedzą, jak udzielić Ci dostępu, możesz przeprowadzić ich przez ten proces.

Możesz poprosić o pozwolenie

Nie pozwól, aby tryb Tylko wyświetlanie Cię zniechęcił. Jeśli to Twój plik, sprawdź pliki cookie i pamięć podręczną, a także sprawdź, czy jesteś zalogowany na konto Google, którego chcesz używać.

Ale nawet jeśli jesteś częścią zespołu, często może to być po prostu przeoczenie. W takim przypadku to Ty musisz poprosić o dostęp do edycji pliku. Odpowiada to zaledwie kilku kliknięciom na komputerze właściciela. Jeśli nie możesz czekać, skontaktuj się z nimi bezpośrednio.

Czy zdarzyło Ci się otworzyć plik Arkusze tylko do wyświetlania? Daj nam znać w sekcji komentarzy poniżej.

Ciekawe Artykuły

Wybór Redakcji

Jak pozbyć się mojej sztucznej inteligencji w Snapchacie
Jak pozbyć się mojej sztucznej inteligencji w Snapchacie
Chociaż technologia ma wiele zalet, prawdopodobnie chcesz, aby Twoi prawdziwi przyjaciele byli na szczycie czatu na Snapchacie. Jednak zamiast tego platforma przypięła tam My AI. Na szczęście istnieją sposoby, aby przywrócić przyjaciół
Archiwa tagu: Windows 10 Lean
Archiwa tagu: Windows 10 Lean
Zmień folder wirtualnych dysków twardych Hyper-V w systemie Windows 10
Zmień folder wirtualnych dysków twardych Hyper-V w systemie Windows 10
Możesz zmienić folder używany do przechowywania dysków wirtualnych dla maszyn wirtualnych Hyper-V w systemie Windows 10. Pliki dysków wirtualnych to największe pliki maszyny wirtualnej.
Jak uzyskać zweryfikowany znacznik wyboru (dawniej koronę) w TikTok
Jak uzyskać zweryfikowany znacznik wyboru (dawniej koronę) w TikTok
Jeśli spędziłeś trochę czasu na TikTok, być może zauważyłeś, że mała ikona korony, która była na profilach niektórych użytkowników, teraz zniknęła. To dlatego, że te korony zostały zastąpione zweryfikowanymi znacznikami, takimi jak
Jak włączyć podświetlenie klawiatury w laptopie HP
Jak włączyć podświetlenie klawiatury w laptopie HP
Podświetlenie klawiatury to świetny sposób na korzystanie z laptopa HP w ciemności, a jego włączenie jest łatwe. Wystarczy przełączyć go za pomocą dedykowanego klawisza podświetlenia. Oto jak to się robi.
Jak otworzyć nowe okno aplikacji komputerowej z ekranu Start
Jak otworzyć nowe okno aplikacji komputerowej z ekranu Start
W systemie Windows 8 za każdym razem, gdy uruchamiasz drugą instancję (nowe okno) już uruchomionej aplikacji komputerowej, na ekranie startowym nie jest uruchamiana nowa instancja tej aplikacji. Po prostu przełącza się do już uruchomionego okna aplikacji komputerowej. Może to być bardzo denerwujące. Aby otworzyć inne okno tego samego programu, musisz
Jak wyciszyć się w Apex Legends
Jak wyciszyć się w Apex Legends
Apex Legends to popularna gra zespołowa dla wielu graczy, w którą możesz grać ze znajomymi lub przypadkowymi osobami. Ponieważ praca zespołowa jest niezwykle ważną częścią tej gry, komunikacja z kolegami z drużyny jest niezbędna.