WPS oznacza Wi-Fi Protected Setup.
Co oznacza WPS?
WPS to metoda konfiguracji bezpiecznej sieci Wi-Fi w domu przy minimalnym wysiłku. Zwykle polega to na naciśnięciu przycisku WPS na routerze, aby go aktywować.
Przycisk WPS na wielu routerach został stworzony przez Wi-Fi Alliance w 2006 roku. Jego celem była pomoc użytkownikom domowym, którzy nie wiedzieli zbyt wiele o bezpieczeństwie sieci, w bezpiecznym skonfigurowaniu domowych sieci bezprzewodowych. Chociaż wielu użytkowników mogło się zastanawiać, „do czego służy przycisk WPS?”, był to znacznie prostszy proces konfiguracji niż konieczność zagłębiania się w skomplikowane ustawienia sieci w innym miejscu.
Co oznacza WPS w modemie?Jak działa WPS?
W przeszłości użytkownicy musieli znać nazwę sieci, z którą chcieli się połączyć (znaną również jako identyfikator SSID), a także hasło (czasami określane jako klucz WPA-PSK). Zajmowało to dużo czasu i często wymagało wprowadzenia dość długiego ciągu informacji.
Webaroo / Unsplashjak wyglądać na niezgodzie
Obecnie większość routerów ma na urządzeniu przycisk WPS, więc wystarczy go nacisnąć, aby rozpocząć parowanie. Działa to podobnie do parowania urządzenia Bluetooth, oszczędzając kłopotów z wprowadzaniem skomplikowanych ustawień.
Niektóre starsze modele routerów mogą zamiast tego używać kodu PIN, a użytkownicy muszą wprowadzić numer PIN na urządzeniach, aby je sparować. Nowsze urządzenia mogą również obejmować metody komunikacji bliskiego zasięgu, więc po prostu trzymasz smartfon (na przykład) obok routera, aby szybko sparować urządzenia.
Jakie są zalety WPS?
WPS ma wiele zalet, pod warunkiem, że wiesz, co to jest przycisk WPS i jak działa.
Jakie są wady WPS?
WPS to bardzo przydatny sposób szybkiego skonfigurowania sieci domowej, ale nie jest doskonały. Oto, co musisz wiedzieć o wadach.
jak wyczyścić niezgodność historii czatu
Czy powinienem używać WPS?
Jeśli martwisz się o bezpieczeństwo, absolutnie najlepszym rozwiązaniem jest zakup routera, który nie obsługuje WPS. Nawet jeśli jest wyłączona, niektóre urządzenia nadal ją aktywują bez Twojej wiedzy.
Jednak dla większości użytkowników WPS jest bardzo przydatny. Oszczędza czas i kłopoty związane z wprowadzaniem długich haseł w celu połączenia z siecią i jest idealnym rozwiązaniem dla nowicjuszy, którzy nie mają dużego doświadczenia w konfiguracji sieci domowej.
Cokolwiek zdecydujesz się zrobić, pamiętaj o wyłączeniu WPS po zakończeniu konfiguracji. W ten sposób wszystko jest tak bezpieczne, jak to tylko możliwe. Zdecydowana większość użytkowników nigdy nie będzie miała problemów z korzystaniem z WPS ani nie będzie narażona na ryzyko włamania do swoich sieci domowych.
Ciekawe Artykuły
Wybór Redakcji

Jak pozbyć się mojej sztucznej inteligencji w Snapchacie
Chociaż technologia ma wiele zalet, prawdopodobnie chcesz, aby Twoi prawdziwi przyjaciele byli na szczycie czatu na Snapchacie. Jednak zamiast tego platforma przypięła tam My AI. Na szczęście istnieją sposoby, aby przywrócić przyjaciół

Archiwa tagu: Windows 10 Lean

Zmień folder wirtualnych dysków twardych Hyper-V w systemie Windows 10
Możesz zmienić folder używany do przechowywania dysków wirtualnych dla maszyn wirtualnych Hyper-V w systemie Windows 10. Pliki dysków wirtualnych to największe pliki maszyny wirtualnej.

Jak uzyskać zweryfikowany znacznik wyboru (dawniej koronę) w TikTok
Jeśli spędziłeś trochę czasu na TikTok, być może zauważyłeś, że mała ikona korony, która była na profilach niektórych użytkowników, teraz zniknęła. To dlatego, że te korony zostały zastąpione zweryfikowanymi znacznikami, takimi jak

Jak włączyć podświetlenie klawiatury w laptopie HP
Podświetlenie klawiatury to świetny sposób na korzystanie z laptopa HP w ciemności, a jego włączenie jest łatwe. Wystarczy przełączyć go za pomocą dedykowanego klawisza podświetlenia. Oto jak to się robi.

Jak otworzyć nowe okno aplikacji komputerowej z ekranu Start
W systemie Windows 8 za każdym razem, gdy uruchamiasz drugą instancję (nowe okno) już uruchomionej aplikacji komputerowej, na ekranie startowym nie jest uruchamiana nowa instancja tej aplikacji. Po prostu przełącza się do już uruchomionego okna aplikacji komputerowej. Może to być bardzo denerwujące. Aby otworzyć inne okno tego samego programu, musisz

